امکان سنجی یک سند است که هر پروژه را از دو جنبه اقتصادی و فنی مورد بررسی قرار می دهد و میزان سودآوری و قابل اجرا بودن پروژه را اندازه گیری می کند.
طرح امکان سنجی سناریوهای جایگزین طرح را نیز معرفی می کند و نهایتا به 2 سؤال اساسی پاسخ می گوید:
?Does it work
? Does it make Profit
امکان سنجی یک تجزیه و تحلیل است که کلیه فاکتورهای مربوط به پروژه را شامل می شود از جمله ملاحظات اقتصادی، فنی، حقوقی و برنامه ریزی. تا بتوانید احتمال موفقیت در اجرای پروژه را مشخص کنید. مدیران پروژه از مطالعات امکان سنجی برای تشخیص جوانب و منافع انجام یک پروژه قبل از اینکه وقت و هزینه زیادی را در آن سرمایه گذاری کنند ، تشخیص دهند.
مطالعات امکان سنجی همچنین می تواند به مدیریت شرکت اطلاعات مهمی را ارائه دهد که می تواند مانع از ورود شرکت کورکورانه به مشاغل پرخطر شود.
اهداف مطالعات امکان سنجی به شرح زیر است:
- برای درک کامل همه جوانب یک پروژه، مفهوم یا برنامه
- برای آگاهی از هرگونه مشکل احتمالی که ممکن است هنگام اجرای پروژه به وجود بیاید
- برای تعیین اینکه آیا پس از در نظر گرفتن همه عوامل مهم، پروژه قابل دوام است؟ یعنی ارزش انجام دادن را دارد؟
اهمیت مطالعات امکان سنجی:
مطالعات امکان سنجی برای توسعه تجارت مهم است. آنها می توانند به یک مشاغل اجازه دهند که در کجا و چگونه کار کند. آنها همچنین می توانند موانع بالقوه ای را که ممکن است مانع عملکرد آن شود شناسایی کرده و میزان بودجه مورد نیاز برای پیشرفت و راه اندازی تجارت را تشخیص دهند. هدف از مطالعات امکان سنجی استراتژی های بازاریابی است که می تواند به ترغیب سرمایه گذاران یا بانک ها مبنی بر سرمایه گذاری در یک پروژه یا تجارت خاص، یک انتخاب عاقلانه باشد.