در علم شیمی به ویژه بیوشیمی اسید چرب (Fatty acid) به ترکیباتی گفته می شود که دارای زنجیره بلند و خطی آلیفاتیک باشند. اسید چرب در واقع یک کربوکسیلیک اسید است و معمولا از تری گلیسرید ها، فسفو لیپید ها و یا کلسترول نشات می گیرند. اغلب اسید های چرب، زنجیره ای بدون شاخه و شامل تعداد زوج از اتم های کربن(تعداد ۴ تا ۲۸ عدد اتم کربن) می باشند. این زنجیره می تواند از جنس چربی اشباع شده و یا چربی اشباع نشده باشد.
کاربرد و موارد مصرف اسید چرب
اسید های چرب معمولا از روغن ها و یا چربی ها تولید می شوند. با توجه به آنکه روغن از چه منبعی تهیه شده است، نوع اسید و در نتیجه خواص آن تغییر می کند. در صنعت، این اسید ها از آبکافت یا هیدرولیز تری گلیسرید و در واقع با حذف گلیسرول از آنها سنتز می شوند. این اسید ها در صنایع مختلف شیمیایی به شکل اسیدی و یا به صورت مشتقات حاصل از آنها مانند مشتقات استری، صابونی، الکلی و یا آمیدی بکار می روند. همانطور که می دانید اسید های چربی می توانند به الکل و آمین های چرب تبدیل شوند.
اسید های چرب معمولا در تولید صابون های آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند. این مواد، در حقیقت ماده اولیه در تهیه مواد شوینده، سورفکتانت ها و روان کننده ها می باشند. روغن سویا و اسید چرب حاصل از آن، متداول ترین روغن در صنعت رنگ و رزین (رزین های آلکید) می باشد. به طور مشابه روغن های آفتابگردان، ذرت، گلرنگ و گردو نیز برای رزین های آلکیدی به دلیل آنکه زمان خشک شدن بسیار خوبی در مقایسه با سایر روغن ها دارند، مناسب می باشند. تغییر در ترکیب اسید چرب بر روی چگونگی و نوع کاربرد آنها تاثیر دارد. از جمله کاربرد های این اسید ها می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- صنایع شوینده و آرایشی بهداشتی
- صنایع لاستیک و تایر سازی
- صنایع کاغذ
- انواع پلاستیک ها
- روان کننده ها و گریس ها
- امولسیون کننده و مرطوب کننده
- رزین ها، رنگ ها و پوشش ها
- صنایع غذایی (تغییر دهنده بافت غذا ها)
- ضد کف ها
- دیگر صنایع همچون صنایع نساجی، چسب، چرم، کشاورزی، تولید شمع و غیره
برای دریافت طرح به روز و جدید بطور کامل شامل بخش های بازار، فنی و مالی همراه با نرم افزار کامفار با ما تماس بگیرید.